Gustaf Mannerheimin henkilökohtaiseen kirjastoon kuuluu noin 5300 teosta. Kulttuurihistoriallisen kokoelman ja valokuvakokoelman tavoin kirjasto on karttunut pääosin Mannerheimin elämän aikana hänen monipuolisten kontaktiensa kautta. Kirjaston sisällön pääpaino on sotahistoriallisessa ja biografisessa kirjallisuudessa, mutta kirjasto sisältää verrattain myös kaunokirjallisuutta. Kirjoja on yhteensä 14 kielellä, eniten ruotsiksi, ranskaksi ja venäjäksi.  

 

Marsalkka pyysi alun perin luettelointiapua Helsingin yliopiston kirjaston kirjastonhoitajalta neiti Greta Ahngerilta. Kokoelmaan ei sisälly rariteetteja, mutta se on kokoelma ajan kirjallisuutta, lähinnä muistelmia, elämänkertoja, historiateoksia sekä muuta tietokirjallisuutta. Se on lisäksi merkittävä Marsalkan verkostojen osoitus. 

 

Mannerheimin kirjastosta on laadittu kattava listaus erikoiskirjastonhoitaja emerita FM Sirkka Havun sekä maisteri Sarka Prokopovan toimesta. Työryhmässä on lisäksi ollut mukana Alex Kransman, Liisa Oikari, Toni Piipponen ja Laura Martin-WurtzLuettelo löytyy alta. 

 

Kirjastoluettelo
Kirjastoluettelo (XLS)
Saatekirje (PDF)

 

Museolla on lisäksi kattava Mannerheim-aiheinen käsikirjasto. Käsikirjasto sisältää Mannerheim-aiheista kirjallisuutta sekä historiantutkimusta. Käsikirjasto on tutkijoiden käytettävissä sovittaessa.